Menü
Farkas Lajos pszichológus Az életünk nem mindig egyszerű. Érdemes megértenünk, miért.
Farkas Lajos pszichológus

A kézfogásról - 1. rész: miről informál?

2013.10.05.

A kézfogásról - 1. rész: miről informál?

Sokakat érdekel a kézfogás jelentése, általános kommunikációs értéke, s más egyéb szempontok a kézfogás kapcsán. Pár szó tehát a kézfogásról.

(részlet..)

Újságírói kérdés: Pszichológiai szempontból mit mondhatunk, milyen üzenetet hordoz egy kézfogás? Mit árul el rólunk?

F. L. válasza:
érdekes dolog önmagunk, illetve általában az emberek viselkedésének megértése, ahogy Ön fogalmazott: megtudni, milyen üzenetet hordoz. Ugyanez igaz konkrétan a kézfogásra is, természetesen. Sajnos azonban, az én válaszom egy kicsit ünneprontó lehet, merthogy leginkább azt és annyifélét jelenthet, ahányan ama kézfogás egyik, illetve másik végén lenni tudunk. Mondjuk egy hajszállal pontosabban fogalmazva: attól függ ki, kivel fog kezet és milyen helyzetben.

Arra akarok utalni mindezzel, hogy mint általában az emberi interakciók, nagyban függ az értelmezése a résztvevők kulturális és értékerendbeli jellemzőitől (mit jelent az ő kulturális és szocializációs közegükben a kézfogás és annak különféle formái; mi pozitív és mi negatív ott), valamint az aktuális, belső állapotuktól, szándékaiktól, érzelmeiktől. Különösen figyelemreméltó szempont ez a mai, rendkívül sikszínű és kevert társadalmakban. Bár szeretnénk mi emberek, a lehető legegyszerűbben viszonyulni értelmezési problémákhoz (joggal, hisz kapacitásigényes a bonyodalom), a valóság jellemzőn árnyalt.A leegyszerűsítés lehetséges, ám a tévedés esélye jelentősen megnőhet általa. Így a kézfogásból való messzemenő következtetés sincs könnyű helyzetben, óvatosan is érdemes ráhagyatkozni.

Természetesen, ahogy a többi cselekvésünk, a kézfogás is hordozhat információt az energizáltsági szintünkre (erős vs. gyenge), dominanciánk fokára és jellegére (pl. kéztartás, kéznyújtás térhasználata, iránya, járulékos testtartás, tekintet, kézrázás kontrollja, stb.) érzelmi jellemzőkre (meleg, puha kézfogás; nyirkos, bizonytalan, vagy épp durva
szorítás; kézfogás hoszza) és még sok más egyébre vonatkozóan. Általánosságban lehet azt mondani, az adott, kisebb-nagyobb csoportban legjellemzőbb erejű, jellegű kézfogás hozzávetőleg semleges viszonyulást vált ki a másik félből, az ettől eltérő pedig jellegétől és más szituatív tényezőktől függően pozitív, vagy negatív viszonyulást. Az általában kellemes asszociációkkal leírhatók (barátságos, bíztató,
nyugodt, stb.) pozitív benyomást, míg a kellemetlenekkel jellemezhetők
(ideges, durva) negatív benyomást alakítanak ki.
Bizonyára sokan gondolnak a téma kapcsán az úgynevezett "határozott" kézfogásra, mint előnyös és hovatovább a sikeres üzleti élet feltétlen velejárójára. Nos, ha valóban és jóértelemben vett határozott személy alkalmazza, akkor vélhetően, valóban jó benyomást kelt. Azonban ha boldog- boldogtalan, egymás kezét rángatja és markolássza majdani siker reményében, az inkább mulatságos. Bár szememrevethetik, hogy az imént idézett "szorongatós" kézfogás gyakran jár együtt vezető beosztással (legalábbis egyes társadalmakban), tehát tényleg a siker ismérve. Valójában ezekben az esetekben, sokszor kellemetlen hatást keltő viselkedéselemről van szó, ami ha sikerrel párosul, akkor az adott egyénben lévő koncentrált pozícióra, beosztásra, pénzre való törekvés eredménye. 

Óvakodjunk tehát az egysíkú értelmezésektől, a kézfogás inkább csak egy legyen az összbenyomás többi eleme között.

 

© Minden jog fenntartva.

 

vissza

Kapcsolat

Telefonos tanácsadás         (350 Ft/perc):
+36-90/900-650 

Időpont igénylés:
+36-20/243-5892
farkas.lajos@pszichohelp.hu

Üzenetküldés

Helyszín:
Budapest, V. ker. 
Molnár u. 10.


Utalvány és klubkártya elfogadás 

Hírek - Érdekességek