Menü
Farkas Lajos pszichológus Az életünk nem mindig egyszerű. Érdemes megértenünk, miért.
Farkas Lajos pszichológus

A kézfogásról - 2. rész: hogyan keltsünk jó benyomást?

2013.10.30.

A kézfogásról - 2. rész: hogyan keltsünk jó benyomást?

Sokakat érdekel a kézfogás jelentése, általános kommunikációs értéke, s más egyéb szempontok a kézfogás kapcsán. Pár szó tehát a kézfogásról.

(Részlet..)

Újságírói kérdés: Hogyan kelthetünk jó benyomást a kézogás által?

F.L. válasza:
az eddigiekből következően (A kézfogásról - 1. rész), fogjunk úgy kezet, ahogy ránk természetesen jellemző, azzal a természetes tudással a fejünkben, hogy a kézfogás egy általánosan elterjedt gesztus az emberek között, és jellemző célokkal alkalmazzuk. Tegyünk mi is így, fogjuk meg a másik ember kezét azzal a gondolattal és érzéssel, amilyen céllal a kézfogás éppen zajlik, fogjuk meg nyugodtan és érezhetően a másik kezét, nézzünk rá, és mutatkozzunk be, gratuláljunk, vagy tegyünk bármi mást, ami a helyzetből következik. A kézfogás természetes dolog, meg lehet fogni a másik kezét, stabilan, bátran, nyugodtan. Ha bármilyen "elv" alapján elkezdünk a természetes kézfogásunk helyett "valamilyen" kézfogási stílust magunkra erőltetni, akkor könnyen inadekváttá válhat az adott helyzetben a kézfogásunk, így kellemetlen, vagy mulatságos hatást kelthet.

Érdemes lehet megjegyezni, hogy amennyiben úgy érzi valaki, hogy hasznára volna például társas érintkezéssel kapcsolatos helyzetekben, vagy általában a kommunikációval kapcsolatban változtatnia magán, akkor nem biztos, hogy valamely külsődleges jellemző, vagy vislekedésrészlet erőltetése a leghasznosabb. Gyakran a "belső világ", érzések, értelmezések, gondolatok felől történő önfejlesztés eredményesebb, és az eredményei pedig leképeződnek az önmagunkkal koherens, természetes viselkedésünkben is. 

© Minden jog fenntartva.

vissza

Kapcsolat

Telefonos tanácsadás         (350 Ft/perc):
+36-90/900-650 

Időpont igénylés:
+36-20/243-5892
farkas.lajos@pszichohelp.hu

Üzenetküldés

Helyszín:
Budapest, V. ker. 
Molnár u. 10.


Utalvány és klubkártya elfogadás 

Hírek - Érdekességek