Menü
Farkas Lajos pszichológus Az életünk nem mindig egyszerű. Érdemes megértenünk, miért.
Farkas Lajos pszichológus

Pár dolog az alvásról..

2011.07.31.

Pár dolog az alvásról..

Az alvást alapvető és lényegi aktivitásnak tekinthetjük, a legtöbb magasabbrendű faj esetében, ugyanígy az embernél is. Az emlősöknél a leginkább, de a madarak, hüllők és halak esetében is szükség van bizonyos mennyiségű alvásra, a funkcionálás érdekében. Az alábbiakban néhány tény és érdekesség következik, az alváshoz kapcsolódóan:

-         alvás közben fontos dolgok történnek az idegrendszerünkben. Az agy „újratöltődik”, azaz módja van pihenni. Az agysejtek regenerálják önmagukat, és az egész testben hormonális változások zajlanak.

-         Az emberek különböző mennyiségű alvást igényelnek, az eltérő életkorokban (természetesen általánosságban tekintve a jelenséget, egyéni eltérések lehetnek):

csecsemők

napi 16 óra

3-12 év

napi 10 óra

13-18 év

napi 10 óra

19-55

napi 8 óra

65 felett

napi 6 óra

-         Egyes megfigyelések szerint a férfiak álmaiban kb. 70 %-ban szerepelnek férfiak, míg a nők álmaiban egyenlő arányban férfiak és nők a szereplők.

-         Olyan arcokról tudunk álmodni csak, amilyeneket már láttunk. Függetlenül attól, hogy tudatosan képesek vagyunk-e felidézni őket, vagy sem.

-         Létezik egy alvászavar (parasomnia), amely során a az alvás helyett különféle, akár különös mozgások/cselekvések elvégzésére való késztetést élnek át az érintettek, és annak megfelelően viselkednek. Előfordulnak kriminális cselekmények is ilyen állapotban, mint például vezetés alvás közben, téves pénz átutalások, erőszak, szexuális cselekmények, stb.

-         Becslések szerint kb. 12 %-a az embereknek fekete-fehérben álmodik. Korábban magasabbra feltételezik ezt az arányt, de a színes televízió és filmtechnika elterjedésével csökkent.

-         Az álmodás és annak élményjellegű megélése a normál napi működésünk része. Ha valaki sohasem álmodik, akkor az pszichés problémák jelzője lehet.

-         Létezik alváspozitúrákra vonatkozó „személyiségtipológia” is, természetesen nagyon leegyszerűsítő megállapításokat lehet tenni ez alapján.
Az oldalt, összegömbölyödve alvók (41%) eszerint eredendően házsártos természetűek, de mégis melegszívűek. Az oldalt, egyenes testtartásban alvók (15%) szociális kapcsolataikban csapongók, míg az oldalt az egyenes tartás és az embriópóz közötti tartásban alvók (13%) nyitottnak tűnnek, de valójában gyanakvók. A hanyatt, testmellé helyezett karokkal, egyenes tartásban alvók (8%) maguknak való, zárkózott emberek, míg a hátukon fekve, tengeri csillaghoz hasonló alakzatba helyezkedők (5%) kiváló hallgatóságnak bizonyulnak. A hason, előrenyújtott karokkal alvók (7%) nagy készséget mutatnak az örömre, és a társas kikapcsolódási formákra (pl, party-k).

-         A párok negyede külön ágyban alszik.

-         Az állatfajoknak nagyon különböző a napi alvásigénye. A leghosszabb alvásigényűek a lajhár (22 óra), egy denevérfaj (20 óra), és a tobzoska (18 óra). A legkevesebbet a zsiráfok (napi 1.5 óra, 10 perces szakaszokban), az őzek (3 óra) és az ázsiai elefántok (3.1 óra) alszanak.

-         Az alvás szükségességének mértékéről megoszlanak a vélemények, de a legtöbb ember esetén kijelenthető, hogy életszükséglet. Sőt olyan tudományos becslések is megfogalmazódtak már, hogy alvásmegvonásban előbb meghalunk, mint az éhezésben. Körülbelül két hétig bírjuk táplálék nélkül, és átlagban 10 napig alvás nélkül. Mindemellett fellelhetők egészen különleges híradások is, melyek extrém alváshiányban zavartalanul élő személyekről tudósítanak.

-         Az álmodás általános elterjedtségéről már volt szó fentebb, azonban nem feltétlen egyszerű emlékeznünk az álmainkra. Ugyanis az ébredést követő 5 perc elteltével az álomemlékek 50%-a elfelejtődik átlagosan, 10 perc elteltével pedig 90%-a.

 

vissza

Kapcsolat

Telefonos tanácsadás         (350 Ft/perc):
+36-90/900-650 

Időpont igénylés:
+36-20/243-5892
farkas.lajos@pszichohelp.hu

Üzenetküldés

Helyszín:
Budapest, V. ker. 
Molnár u. 10.


Utalvány és klubkártya elfogadás 

Hírek - Érdekességek