Kapcsolat

Telefonos tanácsadás         (350 Ft/perc):
+36-90/900-650 

Időpont igénylés:
+36-20/243-5892
farkas.lajos@pszichohelp.hu

Üzenetküldés

Helyszín:
Budapest, V. ker. 
Molnár u. 10.


Utalvány és klubkártya elfogadás 

Hírek - Érdekességek

Üzenőfal

Név:
E-mail:
Hozzászólás:

#66 - Gyimóthy Marianna2012.05.01. 16:54

Skizophen beteg vagyok.nagyon gyorsan elfáradok és félek ettől az érzéstől.Mi ennek az oka hogyan tudok ezen segíteni?

#65 - Farkas Lajos2012.04.19. 16:19

Kedves Mónika!

Nagyon örülök a reményének és a bizakodó hangulatnak Önöknél. Azt javaslom, tartsa emlékezetében a későbbiekre is a szempontokat, amikről itt beszéltünk. Különösen a kapcsolat hétköznapi dolgokra vonatkozó, "élővé tételét".

További sok sikert kívánok.

#64 - Dunai Mónika2012.04.17. 10:17

köszönöm hogy időt szakított rám az este hosszú beszélgetésünk volt a fiammal bízom benne hogy egyenlőre kezdetnek hatott rá. nemtudta megmondani miért ilyen de azt monda változtat a magatartásán. bízom benne mert ő nem ez. még egyszer köszönöm a tanácsát (Mónika)

#63 - Farkas Lajos2012.04.16. 18:13

Kedves Mónika!

Kezdődik a fiú kiskamasz korszaka. Sok családban válnak viharossá ilyentájt a napok. Sajnos van esély arra, hogy a kamaszodásban előrehaladva, még látványosabb nézeteltérések is felbukkanhatnak.

Érthető, ha a szülő megretten, vagy elbizonytalanodik a látottak, tapasztaltak kapcsán. Azonban óvaintem antól, hogy átadja magát az indulatoknak, ijedtségnek, vagy más, negatív érzéseknek. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ilyen időszakban az egyik legontosabb dolog, hogy meg tudja a szülő őrizni magában a gyereke iránti szeretetét. A szeretet belső élményére és bizonyosságára gondolok itt, nem valamifajta negédes viszonyulásra a problémák során. Lehet szigorú is egy szülő, miközben evidencia marad számára a gyermeke iránti szeretet és elfogadás. Ha ezt az indulat és távolságtartás váltja fel a szülő lelkében, akkor nagyon könnyen eltávolodhat valóban a gyerekétől, a bizalom köztük könnyen elvész. Márpedig a kamasz gyerekkel való kapcsolat, így az életére való hatásgyakorlás egyik fontos alapja a bizalom. A megőrzése, illetve újrateremtése lényegi a kérdése szempontjából is.

Keresse a módját, gondolkodjon rajta, hogyen tudnának gyakrabban olyan beszélgetésekre sort keríteni, ahol nem a problémák és a konfliktusok a téma, hanem a normál napok, az élet, a fiú számára kedves, fontos dolgok. Egy kapcsolat nem csak szabályok mentén szerveződik. Hanem a megosztáson, az egymás értésén és ismeretén is nagyban múlik, alapul ezekre. Tehát a kapcsolatuk javulásához fontos, hogy a hétköznapi életükben is érzékelhetően jelenlegyenek egymás számára. A fiú is érezze, hogy értik, ismerik az értékrendjét, hogy érdeklődnek iránta és a szüleik számára fontos több minden azok közül, ami számára az. Ha sikerül "élőbbé" tenni normál kapcsolatukat, a konfliktusok során is több közös nézőpontot találhatnak majd.

Valamint lehet jelentősége annak a ténynek is, hogy a 2 éves kistestvér, pont így 2 év körül van a legbájosabb életkorban. Bizonyára érezhető a fiú számára a kicsi iránti lelkes figyelem és ezzel párhuzamosan a felé áramló elégedetlenség.

Mindemellett határozottan javaslom, hogy gyeremekterapeutával is beszéljen, mert még kezdődőben vannak csak a nézeteltéréseik, sokat javíthatnak. Magánrendeléseken és a területileg illetékes nevelési tanácsadókban egyaránt lehetősége van elérni a szakembereket. Bíztatom, hogy ne habozzon utánajárni a problémáinak. Ha további kérdései vannak, kérem keressen a baloldali menüben található, közvetlen elérhetőségeimen.

Tisztelettel üdvözlöm.

#62 - Dunai Mónika2012.04.16. 08:33

kérdéssel fordulok önhöz!
van egy11 éves fiam és egy2 éves kislányom.
a fiam mostanában szinte teljes mértékben kezelhetetlen. pedig igazán nincsoka rá anyagi problémánk nincs amit tudunk megadunk nekik társas táncra jár ha valami olyan dolog van próbáljuk megbeszélni. mégis mifelőlünk könyörögni kell neki mindenért pl. haladj mert elkésel öltözz mert elkésel pakolj össze magad utánstb az átlagos kérések amit egy11 évesnek nem kellene 20 szor elmondani, mégis az elhangzott kérésekre dac utálatosság visszaszájalás velem szembeni csúnya beszéd a válasz. próbáltam már szépe, türelmesen, csúnyán, büntetve , néha még kikapva is és semmi nem hozott eredményt!! tanácsát kérem mit csináljak mit tehetek hogy változás legyen -e téren ha csak egy kicsi is!!?
segítségére feltétlen számítok és előre is köszönöm.
(Mónika)

#61 - Farkas Lajos2012.02.28. 19:12

Kedves Kristóf!

Fontosnak tűnik, hogy rászánja az idejét és energiáját a gyakran és könnyen fellobbanó indulatok okainak feltárására. Ugyanígy fontos ezek keletkezési mechanizmusait is megérteni. Azt javaslom, kérje ehhez szakember segítségét, egyedül nemigen megy.

Hasznos lehet tudnia, hogy az ilyen jellegű munka hosszabb ideig zajlik, némi higgadtságra és kitartásra mindenképp szüksége lesz hozzá, amennyiben belekezd.

Résztvehet magánterápiás kezelésben, vagy igénybeveheti TB-s, illetve ha fiatalkorú akkor a nevelési tanácsadók, iskalapszichológusok által nyujtott szolgáltatások valamelyikét is.

Addig is, amíg talál megfelelő szakembert, komolyan fontolja ameg az ősi "tízig számolás" és többszöri "mély lélegzet" módszereket. Számos problémától mentheti meg Önt. Illetve ha gondolja, elmélkedjen kicsit a dolgokon úgy, hogy direkt megpróbálja a helyzetet a másik fél szemével nézni és magyarázni. Ez utóbbi kicsit fárasztónak tűnhet, akár idegesítőnek is, de nagyon tanulságos.

Tisztelettel üdvözlöm.

#60 - Perlaki Kristóf2012.02.27. 14:02

mindenkit aki egy kicsit fel idegesít mindig meg akarok verni és nem tudom mit csináljak mert ezt nem akarom
maga szerint mit csináljak?

#59 - Farkas Lajos2012.02.20. 23:51

Kedves Anett!

Mivel Ön pszichológus hallgató, én feltétlenül azt javaslom, hogy ne tanakodjon, ne várjon, hanem lásson neki a problémái feltárásának, ezen keresztül a megoldásuknak is. Válasszon egy, az Ön számára rokonszenves terapeutát, keresse meg személyesen, és kezdje el a munkát. Mivel hallgató és kolléga, bizonyára kedvezményes óradíjat remélhet.

Nem tudom hol tanul, de a pszichológus képzések környékén szokott lenni hallgatóknak fenntartott tanácsadás is, intézményen belül. Ha gondolja, ezeken a fórumokon is bizalommal próbálkozhat.

Az első lépése tahát az lehetne például, hogy máris nekilát az önmagával való munkának! Nincs értelme húzni az időt. Van annyi kérdés, hogy bőven elég a kezdéshez.

További részletekért kérem keressen személyesen, mailben, vagy telefonon.

Tisztelettel üdvözlöm.

#58 - anett2012.02.18. 21:28

Tisztelt Lajos! Úgy érzem, segítségre van szükségem. 2 éve folyamatos csalódások érnek, minden téren és nem volt hogyan össze szedjem magam idő közben... Minden halogattam. Kicsit felgyűlt, úgy érzem. Első éves Pszichológia szakos hallgató vagyok, épp véget értek a vizsgák, reméltem összetudom szedni magam, de nem megy... nem tudom mit tegyek. Teljesen antiszociális lettem, alvás-evés zavarok, hangulatváltozások, s nehezemre esik ki mozdulni a házból.. és a folyamatos sírhatnék. Depresszió tünetekhez is sorolhatóak, de mégsem érzem magam depressziósnak ...Kicsit félek, mert túlságosan magamba zárkózom, emésztem magam rengeteg dolgon és egyre leépülök. Lelkileg már képtelen vagyok bármire is. Egy első lépés kellene, hogyan erősödjek meg, vagy mit tudnák tenni?
A választ, előre is köszönöm!

#57 - Farkas Lajos2012.02.18. 14:07

Kedves Judit!

Igen, ezek tudnak terhelő helyzetek lenni. Azonban leginkább akkor, ha azzá teszi a maga számára. A döntés lehet, hogy időt kíván, vagy kellő megfontolást, vagy változnak az érzelmei közben. Ugyanakkor nem kötelező, hogy Ön minderre "rámenjen".

Elsőként azt javaslom, hogy teremtse meg újra a belső egyensúlyát. Relaxáció, nyugtató gyógynövények, könnyű mozgás, stb., mindezt rendszeresen.

Másrészt fontos volna megérteni, miért szorul ilyen ijedt döntésképtelenségbe, úgyértem a logikai érveken túl. Sajnos erre nemigen tudok a töprengésnél jobb módszert. Istenigazából egy szakemberrel való közös töprengés tűnik előremutatónak.

Azt hiszem az igazi kérdés az Ön számára nem a "melyik a jobb?" kérdése, hanem hogy Ön, személyesen Ön, mit is szeretne igazán az élettől, önmagától, egy kapcsolattól. Bár evidensnek tűnhetnek a válaszok, de amit elmond, az alapján a preferenciák komoly kavarodására lehet következtetni. Egy komolyabb önismereti előrehaladás, valamint a gondolati, tudati, érzelmi "letisztulás" sokat segíthetne Önnek. Utóbbira egyes meditációs eljárások is alkalmasak lehetnek, amelyeket egyedül is gyakorolhat.

Ha további kérdései vannak, kérem keressen személyesen.

Tisztelettel üdvözlöm.