Kapcsolat

Telefonos tanácsadás         (350 Ft/perc):
+36-90/900-650 

Időpont igénylés:
+36-20/243-5892
farkas.lajos@pszichohelp.hu

Üzenetküldés

Helyszín:
Budapest, V. ker. 
Molnár u. 10.


Utalvány és klubkártya elfogadás 

Hírek - Érdekességek

Gyakori kérdések

» Félek elmondani a zűrös dolgaimat. Mások is így vannak ezzel?

Van aki így van, mások máshogy. Viszont a legtöbb embernek furcsa, szokatlan helyzet megosztani a privát szféráját, problémáját másvalakivel. Különösen, ha az nem a közvetlen hozzátartozója, vagy barátja. Fontos tudni azonban, hogy jómagam szakemberként, felkészült vagyok bármely téma, vagy érzés fogadására, akármilyen furcsának tűnik is az a tulajdonosa számára.

» Én nem vagyok elmebeteg. Folyton attól félek, hogy tévedésből vagyok itt. Nem vagyok bolond igaz?

A pszichológia tudománya alapvetően az egészséges ember lelki működéseinek vizsgálatával vált önálló tudománnyá. Persze vannak kisebb számban megbetegedések (hol súlyosabbak, hol kevésbé azok), amelyek ugyanúgy ellátást, kezelést igényelnek, mint egy nátha, vagy lábtörés. Ugyanakkor a legtöbb ember igazából életproblémákkal találkozik, amelyek meghaladják az aktuális teherbírásukat, érzelmi, vagy egyéb toleranciájukat. Egyszerűen szükségük van egy külső, szakavatott szempontrendszerre, ami segít felépíteni saját stratégiájukat, értelmezéseiket, stb. Mi volna ebben a bolondság?

» Bizalmatlan vagyok egy idegen emberrel szemben. Hogy legyek így őszinte?

Természetes igény, hogy az érdemi munka teljes kialakulásáig, némi átmeneti idő rendelkezésre álljon. Ahogy korábban említettem, szakemberként fel vagyok készülve a legkülönfélébb kommunikációs helyzetekre. Így rendelkezem eszköztárral az „ismeretlenség” helyzetével való megküzdésre is. Megnyugtatásul mondhatom, hogy messzemenőkig egyetértek a fokozatosság eszményével (néhány szükséges esettől eltekintve), ami megkönnyíti a nyílt kommunikációt, a kezdetek során is.

» Mit csinálnak a pszichológiai vizsgálatkor? Sokan úgy gondolják, hogy „turkálnak” az ember agyában jelképesen, én pedig bizonytalan vagyok.

A pszichológiai vizsgálatban semmi ördöngösség, misztikum, vagy titokzatosság nincs. Tehát olyasmiket sem „szedek ki” senkiből, ami valami szégyenletes, vagy borzasztó és ő nem szeretné, hogy a kommunikációnk része legyen. Ami az ő személyéből következik, vagy látható a viselkedésén, én azt érzékelem. Amit ő elmond nekem, én azzal az információval rendelkezem. A vizsgálatok mindössze szisztematikusan összegzik bizonyos tulajdonságait az egyénnek, egyes meghatározott szempontokra koncentrálva, a könnyebb és gyorsabb áttekinthetőség kedvéért. A sikeres együttműködésünk érdeke, hogy megtaláljuk az útját és megfelelő módját, a felhőtlen kommunikációnak, minden szükséges területen. A közös törekvés rendszerint hamar meghozza ezt az eredményt.

» Mi a jobb? Ha az ember megpróbál egyedül kimászni a bajából, és csak akkor jelentkezik Önnél, ha már végképp nem megy, vagy ha minden kis dologgal hívogatja Önt?

Minden helyzet és személyfüggő általában. Azt azonban határozottan kijelenthetem, hogy minnél több ideje van egy problémának létezni, fejlődni, stabilizálódni, annál nehezebb azt feltárni, és semlegesíteni. Ha valaki bizonytalan a kérdésben említett helyes arányokban, akkor mindenképp célravezető, ha inkább felkeres. Általánosságban javasolhatom, hogy ha valami komolyan kezd kellemetlenséget okozni számára, vagy kezd elhúzódóan sikertelen lenni valamely probléma megoldásában, akkor arra érdemes felfigyelnie, és akár fel is keresnie.

» A vallásosságom ellentétben áll-e a pszichológiai kezelésemmel, vagy a tanácsadással?

Az én felfogásomban és gyakorlatomban semmiképp. Önmagában a vallásosság semmilyen negatív interakcióban nem kell hogy legyen a pszichoterápiával, vagy tanácsadással. Ugyanakkor lehetnek (mint minden más) vallásos tárgyú gondolatok, érzések, szabályok részei, vagy kiindulási alapjai különféle diszfunkcionális állapotoknak. A jelenségek pontos feltárása minden esetben választ ad erre a kérdésre, a mindenkori kliens számára is.